ט״ו באב הוא רק תירוץ. למעשה, כל יום בלוח השנה העברי או הלועזי הוא יום מצוין לחשוב בו על משמעות האהבה עבורנו, בין אם מדובר באהבה רומנטית, אהבה בין משפחה או אהבת אדם לרעהו. גדולי הפילוסופים עסקו בשאלה ״מהי אהבה״, ולמרות שנדמה שאף פעם לא נמצא תשובה חד משמעית לשאלה הנצחית הזאת, אפשר להסכים שאהבה היא רגש, אבל מעבר לכך – אהבה היא גם סך הפעולות שמביעות את הרגש הזה. אנחנו מרגישים נאהבים על ידי לא רק כשאומרים לנו את שלוש המילים המופלאות ״אני אוהב אותך״, אלא כשהמעשים של האנשים שסביבנו גורמים לנו להרגיש נאהבים.
את הרעיון הזה בדיוק כדאי לאמץ גם לאהבה עצמית. אהבה עצמית, אם תשאלו אותנו, היא האהבה החשובה ביותר בחיינו, והבסיס לכל שאר האהבות. לא סתם קיימת הקלישאה: אהבו את עצמכם קודם. וממש כמו עם אהבה שאנחנו מקבלים ממקורות חיצוניים, גם במקרה של אהבה עצמית – נדרשת עבודה והשקעה. כדי לאהוב את עצמנו, אנחנו צריכים להתנהג לעצמנו באהבה – משימה שהיא יותר קשה ממה שהיא נשמעת.
טיפים לאהבה עצמית:
התייחסו לעצמכם כמו שהייתם מתייחסים לחברים הכי קרובים שלכם.
כשאנחנו עושים טעויות, יש לנו נטייה לנזוף בעצמנו ולהכות על חטא. אבל כשהאנשים הקרובים אלינו עושים טעויות, אנחנו מוכנים להתייחס אליהם בחמלה ולהזכיר להם שלטעות זה בסך הכל אנושי. את אותה החמלה עלינו לזכור להפנות גם כלפי עצמנו, ללמוד מהטעויות שלנו על מנת לא לחזור עליהן בעתיד, אבל אז לשחרר אותן ולסלוח לעצמנו.
מדברים עם עצמכם? שימו לב לבחירת המילים
למילים יש כוח, ולא סתם אמירת מנטרות יומיומיות הפכה להיות פרקטיקה מקובלת בעולם המודרני. נסו את התרגיל הבא – בכל בוקר, כשאתם ניצבים מול המראה, חזרו על כמה משפטים חיוביים. אמרו לעצמכם שאתם מוצלחים וראויים לאהבה, ועם הזמן המילים יחלחלו ויהפכו לתפיסה העצמית שלכם. האמונה שמגיעים לנו דברים טובים לא מייצרת את אותם הדברים הטובים, אבל היא גורמת לנו להיות פתוחים וקשובים אליהם. דיבור חיובי לעצמנו יכול להביא אהבות חדשות, הזדמנויות חדשות בחיים האישיים או המקצועיים ובעיקר – תחושת ביטחון פנימי שלא תלויה בכל אלה.
הציבו לעצמכם – ולסביבה – גבולות ברורים.
נתינה היא תכונה נפלאה, אבל כשאנחנו רוצים להראות לכל הסובבים אותנו כמה אנחנו אוהבים אותם ומחויבים אליהם – אנחנו עשויים לשכוח את עצמנו. ממש כמו המטאפורה של מסכת החמצן במטוסים – כדי לדאוג לאחרים, אנחנו קודם כל צריכים לדאוג לעצמנו. אז אל תשכחו שזמן פנוי ועבודה פנימית עצמי הם לא מותרות והם לא אנוכיים – אלא הכרחיים כדי להמשיך לתת מעצמנו את הטוב ביותר.
הפכו את הפעולות השגרתיות שעושות לכם טוב לטקס יומיומי.
המדע כבר הוכיח שרוטינה היא דרך טובה לשמור על יציבות בחיינו המנטליים והנפשיים, וכשזה נוגע לפעולות כמו טיפוח, תזונה, פעילות גופנית וכדומה – כל אלה אפקטיביות רק כשהן נעשות באופן שגרתי ולאורך זמן. בנוסף, כל הפעולות האלה יכולות להפוך למעין טקס, מה שיגרום להן להרגיש מיוחדות יותר, גם אם הן חוזרות על עצמן. שגרה שכזאת יכולה להתחיל בבוקר עם ניקוי עור הפנים, מריחת קרם לחות, קרם עיניים וקרם הגנה מהשמש, צריכה של אבקת קולגן והליכה קצרה בחוץ, שהיא אחת הדרכים הבטוחות להמשך יום אנרגטי.
השקיעו בהתפתחות עצמית.
התפתחות עצמית הוא מונח רחב שיכול לכלול בתוכו המון תחומים שונים. אבל האמת היא שזה לא ממש משנה במה אתם בוחרים – כל עוד אתם ממשיכים לפתח את עצמכם. פרקטיקות כאלה יכולות להיות למשל מעולם המיינדפולנס, כמו מדיטציה של כמה דקות מדי יום או כתיבה של חמישה דברים שאתם מוקירים דבר ראשון על הבוקר. זה יכול להיות אימון כושר שמשלב גם עבודה מנטלית (כמו יוגה), האזנה לפודקאסטים או ספרי אודיו בנושאים שמעניינים אתכם, קריאת ספרים, טיפול אישי או זוגי ועוד.
אחרי שלמדנו לתרגל אהבה עצמית, כדאי לחזור למקורות של ט״ו באב – שכלל לא נולד כחג אהבה רומנטית, אלא כיום שמציין פיוס, נחמה ואהבת אדם לרעהו. בימים טעונים שכאלה, המצווה ״ואהבת לרעך כמוך״ רלוונטית מאי פעם – אבל גם קשה. איך נאהב את האחר כשלרוב אנחנו כלל לא מכירים אותו?
טיפים לאהבת האחר:
הקשיבו.
הטיפ הזה אולי נשמע פשוט ובסיסי, אבל לא מעט פעמים הוא המאתגר ביותר – וגם החשוב ביותר. כל אחד מאיתנו חווה את העולם אך ורק מתוך נקודת המבט שלו, ולעולם לא נוכל לשים את עצמנו בנעלי האחר. אז מה נותר לנו? לנסות, דרך הקשבה אמיתית, פתוחה וסבלנית – ולא דרוכה ומתגוננת – לדמיין את העולם דרך עיניו של האחר.
נסו לצאת לעולם עם גישה חיובית.
טיפ נוסף שקל יותר לדבר עליו מאשר ליישם, אבל יכול לעשות פלאים. אתם בטח לא צריכים לזייף שמחה כאשר עובר עליכם יום רע, אבל לפעמים כל מה שצריך כדי להזמין אינטראקציות חיוביות הוא לעטות על עצמכם מסכה חיובית – שעשויה להפוך מהר מאוד לדבר האמיתי. חשבו לרגע על ימים בהם יצאתם שמחים מהבית וחייכתם יותר לעבר זרים ברחוב ונותני שירות, ועל האינטראקציות שהיו לכם בימים האלה – לא הייתם רוצים לחוות ימים מחויכים כאלה יותר? אל תשכחו שהאנרגיה שאנחנו מוציאים החוצה משפיע על זאת שאנחנו מקבלים בחזרה.
הכירו את שפת האהבה של הקרובים אליכם.
על פי תיאוריית שפות האהבה, כל אחד מאיתנו אוהב לתת ולקבל חיבה בדרכים שונות. חלקנו אוהבים מגע, אחרים מעדיפים לקבל מתנות קטנות שהושקעה בהן מחשבה ואחרים מעדיפים מילים טובות או זמן איכות. חשוב לזהות את שפת האהבה שלכם, אבל גם לדעת מהי שפת האהבה של הקרובים אליכם ולהתאים את עצמכם אליה.
היו פתוחים ללמידה וקבלה – מכל אחד.
כולנו מסתובבים בעולם עם ידע ייחודי לנו וחוויית חיים ספציפית, ואלה מעצבים את מי שאנחנו והאופן בו אנחנו מתקשרים עם העולם. אבל האמת היא שהלמידה המשמעותית ביותר מגיעה לפעמים ממקורות בלתי צפויים – אנשים שהגיעו מארץ אחרת, מדור אחר, מגדר או נטייה מינית אחרת או עמדה פוליטית שונה. אתם לא חייבים להידמות לאחרים או אפילו להסכים איתם, כדי להיות פתוחים לשמוע איך הם רואים את החיים שמסביבם, ואולי ללמוד משהו על עצמכם על הדרך. ט״ו באב שמח!